top of page

Vluchtoord

Uden

Monument Ontwerp, Vluchtoord Uden, 2022 ontworpen

Fases: 1 t/m 3

Skills: Vectorworks, SketchUp, Photoshop, Enscape

Belangrijk om te weten: Dit project is uitgevoerd als afstudeerproject. 

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Tijdens deze tijd vluchten er één miljoen Belgen naar Nederland. Dit gebeurt na de val van Antwerpen 10 oktober 1914. Nederland was een neutraal land in deze oorlog en daarom een stuk veiliger. In Oldebroek, nu ’t Harde, werden de eerste vluchtelingen ondergebracht in de lege kazernes en paardenstallen van de Legerplaats Oldebroek. Ze werden vervolgens opgevangen in scholen, fabrieken, kazernes en bij particulieren. Voor de overblijvende vluchtelingen, die zelf niet in hun onderdak konden voorzien, werden er op last van de Nederlandse regering op diverse plaatsen vluchtoorden gebouwd.

Hiervoor werden drie verschillende vluchtelingenkampen opgezet. In Ede, Uden en Nunspeet. Deze drie plekken waren uiteindelijk allemaal best verschillend van elkaar. De locaties werden Vluchtoord genoemd, een plek waar de vluchtelingen konden schuilen. Er zijn echter veel verhalen te vertellen over deze Vluchtoorden, die niet allemaal over een goed nieuw begin gaan. (Van den Elsen, 2019) (Udenarchief, onbekend)

 

Vluchtoord Uden wordt tijdens het afstuderen gebruikt als hoofdonderwerp. De hoofdvraag ligt bij de vluchtelingen en hoe het voor hun moet zijn geweest. Er wordt een monument gebouwd die het gevoel van deze mensen en hun verhalen moet weergeven, zodat deze nooit worden vergeten.

4.png

Wilt u ook een persoonlijk ontwerp?

bottom of page